Arkkitehtitoimisto Marja-Riitta Norri

As Oy Espoon kaupunkivillat

Kauklahti, Espoo

Rivi- ja paritalosuunnitelma Kauklahden asuntomessualueelle.

Kaupunkivillat polveilevat mukavasti toistensa lomitse, vaikka kyseessä on rivitalo. Rinnetonttia on täytetty mahdollisimman vähän, ja sen sijaan asunnot on porrastettu rinteen mukaan. –– Korttelin sisällä on mukava lampsia. Asuintalot ovat tarpeeksi isoja, ja apurakennukset, kuten kevyet betonista ja puurimasta valmistetut autokatokset, tarpeeksi pieniä. Soratiet ovat ilahduttavan kapeita, vaikka niitä voikin ajaa autolla. Jokaisella asunnolla on oma piha ja terassi, mutta sen lisäksi korttelissa on tilaa lasten leikkipaikalle.

Monet hauskat yksityiskohdat ovat seurausta hyvin hyödynnetystä rinnetontista. Terassit ovat korkealla maasta, mikä parantaa yksityisyyden tunnetta, ja jokaiselle menee portaat. Koska tasoja on niin paljon, myös kaiteita ja aitoja on paljon, nekin kaikki porrastettuja. Asuntoihin kuuluu takka ja komea, vanhanaikaisista tiilistä muurattu, ulkoinen savupiippu. Niinpä alueen yleisilme on portaita, savupiippuja, puupalkkeja, puurimaa ja lautaverhousta. ––

Kauklahden kaupunkivilloissa ei ole mitenkään mullistava pohjaratkaisu tai ulkonäkö. Ne ovat laadukkaita asuntoja, jotka on sijoiteltu hauskasti rinteeseen hyvään ilmansuuntaan. Ne muodostavat leppoisan ja kodikkaan korttelin, ja kunhan istutukset ja puut kasvavat, alueesta voi tulla jopa rahtusen romanttinen ja salaperäinen asukkaidensa iloksi.

Kirsti Larja, katkelmia Espoon kaupunkivillojen analyysista TKK:n Puukaupunkistudioon 2007

  • 23 asuntoa
  • Bruttoala 3500 m²
  • Ensimmäinen palkinto tontinluovutuskilpailussa 2004
  • Valmistunut 2006
  • Julkaistu kirjassa Kotina puinen kaupunkikylä / Ympäristöministeriö, Puutuotealan Osaamiskeskus, WoodFocus 2006
  • Rakennuttajat: SATO rakennuttajat Oy, Finnforest Oyj

Valokuvissa esiintyvien sisätilojen sisustukset: Viveka Uusivirta / Casuarina.