Arkkitehtitoimisto Marja-Riitta Norri

Alun perin vuonna 1980 perustettu työyhteisö on toiminut osakeyhtiömuotoisena vuodesta 2000. Kohteemme ovat pääosin erilaisia asumisympäristöjä. Suunnittelemme myös julkisia rakennuksia, aluekokonaisuuksia ja korjausrakentamista.

Toimiston suunnittelutyön lähtökohtia ovat tilojen tulevat käyttäjät ja rakennetun ympäristön identiteetti. Tavoitteena on 2000-luvun paikan hengen luominen yhdistämällä arkkitehtuurin perinnettä ja tulevaisuuden visioita kauniiksi ja toimiviksi tiloiksi, jotka on toteutettu kestävällä rakentamisen tekniikalla.

In addition to a variety of published writings, she has also created a large body of architecture. –– The housing estate in Westendinhelmi is an especially attractive example of the way in which she lays out residential and ancillary buildings, encourages interplay between volume and material, and succesfully dovetails public access, an undulating path in the landscape, with semiprivate areas in front of the buildings. The estate ‘Kampin keskuksen asuintalot’ demonstrates the ease with which she is able to handle large-scale dimensions as well as various materials and details.

This is not a top-of-the line architectural idiom nor trendy design vocabulary; instead Norri’s architecture speaks an intelligent, well-balanced and — if one might say so — timeless language.

Arkkitehti Annette Gigon asiantuntijalausunnossaan Marja-Riitta Norrista Teknillisen korkeakoulun asuntosuunnittelun professuurin hakijoita arvioitaessa 2007

Kampin keskuksen asuintalot

Kamppi, Helsinki

Kolme asuinkerrostaloa Helsingin keskustassa.

Arkkitehtonisesti parhaana maanpäällisten suunnitelmien osalta pidettiin ehdotusta ”Champ”.

Tuomariston arvio ehdotuksesta Kampin keskuksen suunnittelu- ja tarjouskilpailussa.

Tanssiva satama

Eteläsatama, Helsinki

Ehdotus The Next Helsinki -ideakilpailuun Eteläsataman alueen käyttämisestä Guggenheim-museon sijasta.

Hotelli Regatta ja As Oy Merikatu

Hanko

Hotellin kunnostaminen ja asuinkerrostalo.

Hotelli Regatta Hangossa oli vielä muutama vuosi sitten huonossa kunnossa. Nyt se on herättetty unestaan. Ja millä tavalla: jugenlinna on sisustettu ajattomasti hienostunein värisävyin, tyylikkäin kalustein ja laadukkain materiaalein. Remontissa tiloihin on luotu kiehtova rytmi. Enemmän tätä!

Sami Sykkö, journalisti

Westendinhelmi

Westend, Espoo

Kaksi rivitaloa Westendissä.

Pitkän pihan päädyt resonoivat siten, että itäpäästään (normaalista saapumiskohdasta) melkoisen kapea piha levenee keskiosassaan ja sitten taas hiukan kapenee. Tontin kaltevuuden ja levenemis-kapenemissarjan yhteisvaikutuksena piha saa yksityisen ja rennon viihtyisän luonteen. Vaikutelmaa vahvistaa komea puusto sekä se, että talojen omat pihat avautuvat viheralueelle. –– Ratkaisu on järkevän tiivis, sopeutuu maisemaan ja on viimeistelty yhteisvoimin. Vastaavaa ratkaisua voitaisiin soveltaa monilla lähiötonteilla ja huomattavasti pienemmälläkin budjetilla.

Peter Davey, The Architectural Review, heinäkuu 2001

Asunto Oy Kesäkuja 3

Lystimäki, Espoo

Kaksi paritaloa ja kaksi erillistaloa Espoossa.

Asunto Oy Espoon Hiidenportti 10

Kilo, Espoo

Seitsemän paritaloa Espoossa.

Hiidenportti 10 on Espoon Kilossa Kauniaisten rajan tuntumassa sijaitseva, kahdelle tontille sijoittuva tiiviisti rakennettu asuntoyhtiö, jonka muodostaa seitsemän paritaloa autosuojineen ja huoltorakennuksineen. Paikalla kasvoi sankka kuusivaltainen metsä rakennustöiden alkaessa. Puustoa säilytettiin tonttien reunoilla. Luoteisnurkan loivaan rinteeseen jäi ryhmä hoikkia, korkeita mäntyjä, joiden katveeseen tuli lasten leikkipaikka. Talot ovat puurakenteisia, ja asuntotyyppejä on kolme, kooltaan 99,5 m², 112 m² ja 115 m². Julkisivut on verhottu leveällä vaakasuuntaisella puupaneelilla. Värisävyjä ovat valkoinen, tummanharmaa ja punamullan sävy. Julkisivuissa väri vaihtuu asuntokohtaisesti valkoisesta harmaaksi. Peltikate ja ikkunat ovat tummanharmaat. Punamullan värisissä piharakennuksissa on kevyt maksaruohokatto. Jokaisella asunnolla on parveke, pihaterassi, saunan vilvoittelukuisti, sisäänkäyntitasanne katoksineen ja pieni ulkovarasto.

Talo Tiainen

Espoo

Omakotitalo Espoossa.

Talo Ahtiainen

Helsinki

Omakotitalo Helsingissä.

Villa Harava

Helsinki

Omakotitalo Helsingissä.

Villa Taikavuori

Viikki, Helsinki

Pientalo Viikinmäessä.

Viikin tiedepuisto

Viikki, Helsinki

Kilpailuehdotus opiskelija- ja tutkija-asunnoista Viikin tiedepuiston kampukselle.

Suunnitelma antaa miellyttävän puistomaisen vaikutelman alueen luonteesta. –– Asunnot ovat huolellisesti tutkittuja ja onnistuneita. –– Ehdotuksessa on kilpailun parhaat soluasunnot. –– Julkisivujen käsittely on raikasta.

Tuomariston arvioita kilpailuehdotuksesta.

Tiilipuisto

Torpparinmäki, Helsinki

Suunnitelma Torpparinmäen asuntomessualueelle rakennettavasta puistosta.

As Oy Espoon Honkala

Leppävaara, Espoo

Kuusi kytkettyä pientaloa ja yksi omakotitalo.

Rakennusten sijoittelussa on käytetty taitavasti hyödyksi lounaaseen viettävän rinnetontin maastonmuotoja. Samaan koordinaatistoon tiiviisti sijoittuvat taloparit muodostavat ilmeeltään yhtenäisen ja rinteeseen luontevasti juurtuvan rakennusryhmän.

Eija Hasu & Anne Tervo: Honkala: Honkalan huminaa. Arkkitehti 4/2009.

As Oy Espoon kaupunkivillat

Kauklahti, Espoo

Rivi- ja paritalosuunnitelma Kauklahden asuntomessualueelle.

Kaupunkivillat polveilevat mukavasti toistensa lomitse, vaikka kyseessä on rivitalo. Rinnetonttia on täytetty mahdollisimman vähän, ja sen sijaan asunnot on porrastettu rinteen mukaan. –– Korttelin sisällä on mukava lampsia. Asuintalot ovat tarpeeksi isoja, ja apurakennukset, kuten kevyet betonista ja puurimasta valmistetut autokatokset, tarpeeksi pieniä. Soratiet ovat ilahduttavan kapeita, vaikka niitä voikin ajaa autolla. Jokaisella asunnolla on oma piha ja terassi, mutta sen lisäksi korttelissa on tilaa lasten leikkipaikalle.

Monet hauskat yksityiskohdat ovat seurausta hyvin hyödynnetystä rinnetontista. Terassit ovat korkealla maasta, mikä parantaa yksityisyyden tunnetta, ja jokaiselle menee portaat. Koska tasoja on niin paljon, myös kaiteita ja aitoja on paljon, nekin kaikki porrastettuja. Asuntoihin kuuluu takka ja komea, vanhanaikaisista tiilistä muurattu, ulkoinen savupiippu. Niinpä alueen yleisilme on portaita, savupiippuja, puupalkkeja, puurimaa ja lautaverhousta. ––

Kauklahden kaupunkivilloissa ei ole mitenkään mullistava pohjaratkaisu tai ulkonäkö. Ne ovat laadukkaita asuntoja, jotka on sijoiteltu hauskasti rinteeseen hyvään ilmansuuntaan. Ne muodostavat leppoisan ja kodikkaan korttelin, ja kunhan istutukset ja puut kasvavat, alueesta voi tulla jopa rahtusen romanttinen ja salaperäinen asukkaidensa iloksi.

Kirsti Larja, katkelmia Espoon kaupunkivillojen analyysista TKK:n Puukaupunkistudioon 2007

Agrionidae

Gifu, Japani

Puurakenteinen yhdenperheentalo. Toinen palkinto kansainvälisessä puurakenteisten pientalojen suunnittelukilpailussa "To Fulfil A Woman's Dream” vuonna 1994.

Villa Rosa

Vantaa

Omakotitalo Vantaalla.

Valkoinen talo

Espoo

Omakotitalo Espoossa.

As Oy Espoon Kaivopuisto

Leppävaara, Espoo

16 kytkettyä pientaloa Leppävaarassa.

Hankkeen arkkitehtuuri on ilahduttavan korkeatasoista.

Espoon kaupungin kaupunkikuvatoimikunta, puoltava ennakkolausunto hankkeesta 3.4.2006

Asunto Oy Päivänpirtti, Espoo

Espoo

Yhdenperheentalo, valmistunut 2004.

Poltinaho, Hämeenlinna

Hämeenlinna

Hämeenlinnan kaupunki järjesti tontinluovutuskilpailut Poltinahon entiselle kasarmialueelle kaavoitetuista tonteista. Toimistomme osallistui kilpailuun kolmen pientalotontin osalta ja voitti niistä kaksi. Suunnittelu eteni rakennuslupavaiheeseen, mutta on ollut sen jälkeen pysähdyksissä.

Rakennuksille syntyy voimakas identiteetti kattomuodosta, joka on epäsymmetrinen harjakatto. –– Korttelista muodostuu viehättävä ja turvallinen asuinyhteisö apurakennuksineen.

Ote kilpailuehdotuksen Kirjograniitti arvostelusta 28.5.2007

Taiteellisesti erittäin korkeatasoinen ehdotus. –– Ratkaisusta tulee parhaimmillaan uutta aukova tanskalaistyyppinen ja arkkitehtoninen kokonaisuus.

Ote kilpailuehdotuksen Hämeen aika arvostelusta 28.5.2007

Rivi- ja terassitalot

Ceuta, Espanja

Kansainvälisen kilpailun voittanut ehdotus.

Asuinalue Jåttåvågen

Stavanger, Norja

Alueen pientalo-osan konsepti.

Huittisten kirjasto ja palvelutalo

Huittinen

Huittisten kaupungin palvelukoti Kaariranta ja pääkirjasto muodostavat Punkalaitumenjoen ylittävän Särkimyssillan tuntumaan punatiilisen rakennusryhmän.

Vuolukivitakka Kuru

Tilaaja: Tulikivi Oy

As Oy Kartanonkreivi, Helsinki

Munkkiniemi, Helsinki

Kaksi pienkerrostaloa puistomaisessa ympäristössä.