Arkkitehtitoimisto Marja-Riitta Norri

Hotelli Regatta ja As Oy Merikatu

Hanko

Hotelli Regatta Hangossa oli vielä muutama vuosi sitten huonossa kunnossa. Nyt se on herättetty unestaan. Ja millä tavalla: jugenlinna on sisustettu ajattomasti hienostunein värisävyin, tyylikkäin kalustein ja laadukkain materiaalein. Remontissa tiloihin on luotu kiehtova rytmi. Enemmän tätä!

Sami Sykkö, journalisti

Projektien lähtökohtana oli Regatta-hotellin rakennuksen, entisen hotelli Continentalin / Seurahuoneen kunnostamishanke. Hotellin on suunnitellut Lars Sonck 1898 ja se on valmistunut 1900. Alkuperäinen arkkitehtuuri edustaa eurooppalaistyylistä jugendia, mutta rakennus oli pahoin turmeltu sekä sisältä että erityisesti julkisivujen osalta 1960-luvun korjaus- ja muutostöissä. Hotellihankkeen tueksi oli päätetty toteuttaa viereiselle tontille korkeatasoinen asuinkerrostalo, Asunto Oy Merikatu 1.

Uuden asuinrakennuksen runko on paikalla valettu, julkisivut paikalla muuratut ja rapatut. Arkkitehtuuri toimii vuorovaikutuksessa hotellin mittasuhteiden ja muodonannon kanssa muuripinnan ja aukkojen keskinäissuhteiden, epäsymmetrisen julkisivujäsentelyn, volyymivaihteluiden, detaljoinnin ja tekstuurien kautta.

Hotellin suunnittelun käynnistyessä ei voitu varmasti tietää, mitä julkisivulevytysten alta paljastuu. Esimerkiksi ikkunamuutosten toteuttamistavasta ei ollut varmaa tietoa. Verhousten purkutöiden edetessä kävi ilmi, että aukkoja oli pääosin täytetty tiilimuurauksella, mikä helpotti ikkunamuotojen entistämistä. Koristeaiheet olivat osaksi turmeltuneet, kun mineriitti- ja aaltopeltilevyjen koolaukset oli lyöty kiinni suoraan rappauspintaan, mutta suuri osa saatiin kuitenkin esille. Myös sisätiloissa erilaisten verhousmateriaalien alta on löytynyt kiinnostavia detaljeja, ja suunnitelmia on päivitetty rakennustöiden jatkuessa. Suunnittelutyö on käsittänyt myös hotellikonseptin laadinnan ja sisustuksen (viimeksimainittu yhteistyössä operaattorin kanssa).

  • Asunto Oy Merikatu 1, 2007–2011; 19 asuntoa, bruttoala 2420 m²
  • Hotelli Regatta, 2009–2012; 49 majoitushuonetta, juhlasali, lounge, aulabaari ja aamiaistilat
  • Julkaistu: Betoni 4/2011

Hotelli Regatta, hotelli Foursquaressa, TripAdvisorissa ja Booking.comissa.