Arkkitehtitoimisto Marja-Riitta Norri

Tanssiva satama

Eteläsatama, Helsinki

Helsingissä kaupunkilaisten omat aktiviteetit valtaavat tilaa: Ravintolapäivä, We love Helsinki -tanssit, block partyt, Kuorojen kierros, Illallinen Helsingin taivaan alla, kaupunkiviljely. Kaupungin vetovoimaa lisäävät suurtapahtumat: erilaiset festivaalit ja Slush, sekä perinteiset houkutukset – yleisten saunojen verkosto ja luonto. Kilpailualue on yksi Helsingin parhaista mutta vajaakäytössä. Ehdotuksessa ranta-alue aktivoidaan kaupunkilaisten käyttöön. Uutta urbaania ulkotilaa muodostuu rantaan, uudisrakennusten pohjoispuolelle ja pihakannelle puiston puolella.

Ehdotus ”Dancing Harbor” tuo kaivatun Tanssin talon Eteläsatamaan yhdessä taiteilijoille ja kuraattoreille suunnatun Checkpoint projektihallin kanssa. Tanssin talossa on kaksi korkealaatuista esiintymistilaa muunnettavilla katsomoilla, useita harjoitussaleja ja muita tukitiloja. Näyttämöt soveltuvat myös musiikki-, elokuva-, teatteri- ja sirkusesityksille. Kaupunkitansseja voidaan järjestää lämpiöissä, ilta-aurinkoon suuntautuvalla pihakannella ja rantaan sijoittuvalla tanssilaiturilla.

Projektihalli on taiteilijoiden kohtauspaikka joka sisältää näyttelytilan, metalli- ja puutyöpajoja, avotoimiston, taidekirjaston ja kahvilan. Tilat ovat muunneltavissa käytön mukaan. Verstaiden ikkunat avautuvat rantaan, ohikulkijat voivat seurata työskentelyä. Osa tiloista voidaan ajoittain varata yleisöä aktivoiviin projekteihin. Rannassa on ulkonäyttelyalue ja laituripaikat taidelaivalle, joka tekee risteilyjä lähisaaristoon, sekä kahvilalaivalle.

Taideverstaat näyttelytiloineen, tanssille varatut tilat sekä ulkoalueet toimivat joustavasti, lomittuvat ja luovat synergiaa sekä paikkoja taiteen ammattilaisten ja kaikkien kaupunkilaisten nykyisille ja tuleville projekteille. Taidekirjaston kautta pääsee verkottumaan tapahtumiin eri puolilla kaupunkia. Rakennusten reuna-alueille varataan hiljaisen mietiskelyn tiloja merelle, taivaalle ja puistoon avautuvin näköaloin.

Tilat voidaan rakentaa vaiheittain. Julkisivuissa ja sisätiloissa käytetään kierrätysmateriaaleja, katto peitetään kasveilla. Tavoitteena on rakennus, joka heijastaa urbaanin rakenteen muuntuvuutta, kerroksisuutta ja keskeneräisyyttä, ja olemuksellaan aktivoi taiteen tekemistä.

Koko kilpailuehdotus PDF-tiedostona (englanniksi).